Blogger Layouts

Saturday, December 4, 2010

HomeMade Chocolate, CupCakes, Cakes, GiftShop...

بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Assalamualaikum w.b.t..
Bila sebut tentang cita-cita dan impian, masing-masing mesti ada macam-macam yang ingin kita capai kan.. betul tak??
Begitu jugakla dengan diri ini.. masih meyimpan satu lagi impian yang orang lain tak tahu.. hehe..
kira hari nie nak bocorkan rahsia la.. (^_^)

Cita-cita dan keinginan untuk mendalami bidang perniagaan dah hampir tercapai dan dah nak sampai penghujungnya pun.. rasa sekejap je.. dah nak abis belajar ruapanya saya ek.. hehe.. tak perasan masa berlalu begitu pantas.. itulah orang selalu cakap MASA IBARAT PEDANG.. kalau kita tak lawan pastinya akan memakan diri kita.. eh..berTAZKIRAH pulak dia ek.. sikit je tue..

Bila dah nak abis belajar kenalah fikir sesuatu untuk merealisasikan impian kita jugak kan.. BELAJAR tue baru menDALAMi dan memPELAJARI aje.. yang REAL nya tak lagi sebenarnya.. sebab masih belum nampak HASILnya seperti yang kita nak.. Apakah?? Apakah??
Apakah Impian yang masih belum diREALisasikan tue??? jeng..jeng..jeng.. hehehe.. Jom kota tengok sama-sama..

CakeHouse.. Home Made Chocolate.. CupCakes.. GiftShop..

Wah..Banyakla jgk.. kalau orang tengok mst dia akan cakap "..banyaknya impian yg ko nak capai dan buat..???" tapi sebenarnya bagi diri sendiri ia dilihat sebagai satu impian je.. hehe..
nak tau kenapa???
sebab setelah diamati, diselidik dan dirancangkan sebaik mungkin.. impian nie satu je sebenarnya.. xde dua xde tiga.. tetap satu.. nak tau sebab ape?? sebab kalau gabungkan semua tue ia akan membentuk satu PERNIAGAAN.. betul kan??
bak kata orang "MENYELAM KAT LAUT MASIN SAMBIL MINUM AIR JUS OREN"..

kadang-kadang terfikir sendiri kenapa suka sangat nak wat benda nie?? tanya diri sendiri plak ek..
mungkin sebab saya suka sangat makan CHOCOLATE kot.. dan suka pd benda2 yang lain dr yg lain..
dah lama dah impian nie tersimpan dan dipendamkan je.. xde sape tau keinginan nie..

Sampailah satu hari pd minggu lepas.. abang saya tiba2 je kitorang discuss pasal BUSINESS..
yela abang pun wat Business gak.. walaupun tak semegah company lain tapi boleh la untuk 'HIDUP'..
dia cerita la.. apa lagi business yang masih tak wujud kat PARIT RAJA.. Parit Raja tue kira pekan kitorang.. Batu Pahat adalah bandarnya.. hehe.. tapi sekarang pun dah ade macam2 business ada..da nak sama taraf mcm bandar.. dia tengok kat sini KEDAI KEK dengan GIFTSHOP yang kurang.. GIFTSHOP lg la xde.. kat bandar ada la..

Pastu abang tanya.. "..Suka makan kek tak.."
saya jawab.. "..of Course la abang oi.. my favourite ok.." (tp jarang2 makan.. kek wat sndr selalu la.. haha)
abang cakap.. "..belajarlah wat kek..boleh wat market.."
dalam hati saya.. (wah nie yang best nie.. abang pun support..)

balik rumah dok fikir2.. terfikirlah akan keempat-empat benda tue.. rasa cam kalau satukan semua benda tue boleh la jd satu business.. Bukan setakat sale market untuk orang ramai tapi termasuk jugak EVENTS macam WEDDING, MAJLIS KERAIAN, BIRTHDAY PARTY..
kalau ada tempahan.. wah seronoknya.. bila tulis entry nie pun dah terbayang macam2.. rasa macam berada di IMPIAN itu.. hmmm.. IMPIAN..IMPIAN jugak.. kenalah REALisasikan bukan hanya diatas kertas.. hehe..

Harapan: Dalam masa setahun dua lagi harap2 dapat jadikannya satu kenyataan..
Impian: bermula dari bawah.. kata org.."Sikit-Sikit Lama-Lama Jadi Bukit.."
Semoga Allah Permudahkan dan Bukakan Jalan Seluas-Nya..
Wish For The Dream Come True.. Amin..

No comments:

Post a Comment